Q&A

Hier vind je vragen over begeleidingsvormen, tarieven, locatie en contact.

Staat je vraag er niet tussen? Mail je vraag via dit formulier of via welkom@storyintime.nl

Wat is het verschil tussen supervisie en coaching?

Volgens Boer, Hoonhout & Oosting (2015) kunnen supervisie en coaching niets met elkaar gemeen hebben en tegelijk elkaar overlappen. Resultaten in supervisie zijn vooral leerresultaten: inzichten in hoe iets voor de supervisant of in het beroep werkt. Resultaten in coaching zijn meer gericht op het functioneren van de coachee in een werksituatie, met name op prestaties. Wolbrink (2013) citeert Whitmore in de definitie van coaching: ‘iemands potentiële kwaliteiten vrijmaken zodat hij zo goed mogelijk presteert’. 

Boer, M., Hoonhout, M., & Oosting, J. (2015). Supervisiekunde, meerspectitivisch. Impact.

Wolbink R. (2013 ) Het coachvak binnenstebuiten. Boom/Nelissen.

Is supervisie een vorm van psychotherapie?

Nee, psychotherapie is een vorm van hulpverlening die, via het methodisch toepassen van psychologische middelen door gekwalificeerde personen, beoogt mensen te helpen hun gezondheid te verbeteren (Van Deth, 2005).

Supervisie is een vorm van persoonsgerichte begeleiding bij het ontwikkelen van een professionele identiteit zodat de professional als persoon zichzelf adequaat kan inzetten in zijn beroep (Boer, Hoonhout & Oosting, 2015)

Boer, M., Hoonhout, M., & Oosting, J. (2015). Supervisiekunde, meerspectitivisch. Impact.

Van Deth, R. (2005). Psychotherapie, van theorie tot praktijk. Bohn Stafleu van Loghum. 

Evidence based coachen, wat is dat eigenlijk?

Dr. Pieternel Dijkstra en Dr. Eefje Rondeel schreven het boek: Evidence-based Coachen in 2019. Volgens hen komt het woord coach uit het Engels, waar het 'koets' betekent. De koets helpt mensen van punt A naar punt B. Ze gaan in op verschillende definities gegeven aan coaching. En ze gaan in op methoden van coaching die wetenschappelijk bewezen effectief zijn. Zoals RET (Rationeel- emotieve therapie), ACT (acceptance and commitment therapy), oplossingsgerichte coaching en motiverende gespreksvoering. En ook automatische reactiepatronen in communicatie zoals de Roos van Leary ( 1957), gesprekstechnieken en werkzame ingredienten van coaching.

Dijkstra, P. & Rondeel, E. (2019) Evidence- based coachen. Educatief.

Narratieve benadering in supervisie

Narrare, vertellen, is het menselijk omgaan met taal. Een oorspronkelijke betekenis van 'verhalen' is 'terughalen' van ver, dicht bij mij terughalen (Olthof & Vermetten, 1994). Met en door het vertelde verhaal vertel ik mijn geschiedenis. 

Boer, M., Hoonhout, M., & Oosting, J. (2015). Supervisiekunde, meerspectitivisch. Impact.

Mijn CV

Met (team)coaching ben ik ooit spontaan gestart in mijn functie als kinderverpleegkundige en teamleider in de zorg op verpleegafdelingen kindergeneeskunde en poliklinieken. De afgelopen 12 jaar heb ik opleidingen gevolgd bij de Academie voor Innovatief Trainen, het Coach College, Systeem academie en bij Begeleidingskunde.

Inmiddels ben ik opgeleid tot docent aan de Hogeschool Utrecht, begeleid ik geneeskunde studenten in professioneel gedrag, geef ik intervisie sessies aan zorgprofessionals en supervisie aan coaches. Lekker dynamisch!

Citaten van supervisanten

"Supervisie hielp me begrijpen dat mijn onzekerheid vaak voortkomt uit mijn eigen ervaringen met onzekerheid en het niet gewaardeerd voelen. Ik leerde beter omgaan met deze gevoelens en kreeg handvatten om op een zelfverzekerde manier feedback te geven. Dit heeft mijn communicatie en relaties op de werkvloer verbeterd."

"Een belangrijk onderdeel van mijn supervisietraject was het leren identificeren en begrijpen van mijn emoties. Zo heb ik ontdekt dat ik vaak worstel met gevoelens van eenzaamheid, minderwaardigheid, gekwetstheid, frustratie en afwijzing. Supervisie hielp me om deze emoties te herkennen en te begrijpen hoe mijn opvoeding en persoonlijke geschiedenis hieraan hebben bijgedragen. Dit heeft me geholpen om mijn emoties beter te verwerken en een startpunt te vinden voor verdere groei."

"De sessies zijn een goudmijn van herkenning, humor, inzichten, diepgang en helende emoties."

"Een groot deel van onze sessies richtte zich op mijn professionele uitdagingen, met name het beter plannen en structureren van mijn werk. Ik had moeite met het timen van mijn presentaties en het opzetten van een draaiboek voor toekomstige evenementen. Supervisie heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en me geholpen om mijn werk effectiever te plannen en uit te voeren."

"Ik ben met de supervisie begonnen als startend coach en tijdens de supervisie mijn eigen coachbedrijf begonnen. Een aantal inzichten die ik kreeg door de supervisie zijn goud geweest in mijn ontwikkeling als persoon en als professioneel coach. Ik herken om te beginnen nu overdracht en tegenoverdracht doordat we in een supervisie de situatie behandelden met een 'pleaser'-collega die extreem graag wilde helpen. De allergie die ik hierop voelde en die we hebben afgepeld gaf precies de toevoeging om het geleerde uit studie nu écht te snappen."

"Ik wilde onderzoeken, wat maakt nou dat ik zo’n weerstand voel op doelen? Wat zit daar precies achter? Vervolgens wilde ik graag onderzoeken: Hoe kan ik de waarden groei en vooruitgang borgen zonder op te branden en.. hoe kan ik mijn waarden van vrijheid, verwondering, inspiratie, vernieuwing voeden zonder tekort te doen aan vooruitgang en groei? Waar zit de balans?"

Kosten en locatie?

Bij het afspreken van een tarief gaat het voor mij om een balans in geven en ontvangen. En ik denk dat we dat vanuit beide partijen doen elke sessie. Om die reden is mijn tarief 75 euro per uur voor elke vorm van begeleiding. Locatiekosten Coachhuis inbegrepen. Mijn bedrijf is vrijgesteld van btw.

Duur sessies:

Supervisie Individueel: 1 uur (max 10 sessies)

Supervisie Groep (2 tot 4 deelnemers): 2,5 uur (max 10 sessies)

Intervisie (4 tot 8 deelnemers): 1 uur (aantal sessies is gelijk aan aantal deelnemers)

Coaching: 1 uur (2 tot 10 sessies)

Teamcoaching: 2 uur per team

Locatie

Het Coachhuis in Utrecht of Leusden 

Op een zelfgekozen locatie, in overleg

Online bij lange reisafstand.

Contact

Story In Time

welkom@storyintime.nl

LinkedIn

Groet, Sjoukje Andriessen